Întrebări frecvente

Găsiţi aici răspunsurile la cele mai frecvente întrebări cu privire la proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare. Dacă nu găsiți în lista de mai jos răspunsul la întrebarea dvs., puteți să ne întrebaţi direct la adresa decontact. Pe măsură ce primim întrebări ale căror răspunsuri pot fi de interes pentru mai mulţi cetăţeni, ele vor fi adăugate la această listă.

1. Cine va beneficia de sistemul de încălzire modernizat?
Toţi locuitorii şi instituţiile branşate la sistemul de termoficare al Municipiului Focşani. În plus, cei care locuiesc în zona centrală şi în sudul oraşului vor beneficia de reabilitarea reţelelor de transport a energiei termice, respectiv reducerea pierderilor pe traseu (pentru detalii, vezi harta). Nu în ultimul rând, toţi cetăţenii vor respira un aer mai curat datorită tehnologiei care va asigura un randament sporit al instalaţiilor în condiţiile unei exploatări mai curate.

2. În ce constau lucrările?
Va fi demolată vechea clădire a centralei, va fi construită una nouă, care va fi echipată cu instalaţii foarte performante, vor fi refăcute reţelele din centrul şi sudul oraşului pe o lungime de aprox. 15 km.

3. Când va fi dată în funcţiune noua reţea?
Lucrările au început cu demolarea vechii centrale, şi urmează reconstruirea acesteia şi refacerea reţelelor. Întregul proiect va fi finalizat până în decembrie 2013, însă anumite secţiuni vor fi date în folosinţă mai devreme. Informaţii vor fi disponibile la secţiunea etape.

4. Se fac lucrări şi pe strada mea?
Străzile pe care se va lucra sunt:
în zona centrală: str. Mihail Kogălniceanu, str. Gh Pastia, bd. Unirii,
iar în zona de sud: str. Revoluţiei, str. Constructorului, aleea 1 Iunie, aleea Echităţii
Pentru detalii, vedeţi harta.

5. Când încep şi cât durează săpăturile pe strada mea?
Pe măsură ce lucrările vor fi planificate, vom anunţa aici.

6. Cât costă proiectul?
Bugetul total ajunge la aproape 150 mil. lei, însă Primăria Focşani acoperă doar 5% din sumă, respectiv 7,5 mil lei. Restul reprezintă finanțare nerambursabilă, acordată de Uniunea Europeană (50%) şi de Guvernul României (45%).

7. Voi plăti mai mult sau mai puţin pentru încălzire şi apă caldă atunci când sistemul va fi modernizat?
După ce lucrările vor fi finalizate, veţi plăti mai puţin. Noua reţea înseamnă în primul rând o eficientizare a costurilor prin reducerea pierderilor cu agentul termic şi prin reducerea taxelor pentru emisiile de gaze nocive. Aşadar, facturi mai mici pentru cetăţeni.

 

8. Atunci când se lucrează pe strada mea/lângă locuinţa mea trebuie să fiu acasă?
Nu, nu trebuie să fiţi acasă atunci când se petrec intervenţiile. Lucrările la reţele vor fi realizate pe domeniul public.

9. Vor fi oprite apa caldă sau căldura la mine acasă atunci când se lucrează în zona mea?
Nu vor fi oprite nici apa, nici căldura pe perioada lucrărilor. După ce se finalizează modernizarea rețelelor de distribuție pe tronsonul dvs, pentru schimbarea branșamentelor, apa caldă și căldura vor fi oprite doar pentru maximum o jumătate de zi si veţi fi anunţat cu mult înainte.

10. Trebuie să îmi cumpăr instalaţii noi pentru a mă racorda la noua reţea termică?
Nu, nu trebuie să cumpăraţi instalaţii noi. Va fi înlocuit sistemul de termoficare existent, iar racordurile la instalaţiile din locuinţe se fac în exteriorul gospodăriilor, fără costuri pentru locatari.

11. Trebuie să plătesc ceva pentru a beneficia de noua soluţie termică?
Nu, nu trebuie să plătiţi. Noul sistem de termoficare este implementat de Primărie prin fonduri europene şi reprezintă o investiţie în îmbunătăţirea infrastructurii Municipiului Focşani.

12. Cu noua soluţie plătesc agentul termic la parametrii din centrală sau la cei din casă?
Noua soluţie asigură o distribuţie eficientă, reducând substanţial pierderile termice şi emisiile de gaze nocive, fapt ce se va reflecta şi în facturile mai mici pentru cetăţeni.

13. Dacă m-am debranșat și doresc o rebranșare la noul sistem, ce trebuie să fac?
Modernizarea sistemului de tehnologizare a rețelelor și de construcție a sursei nu afectează procedurile de branșare și debranșare de la sistemul de termoficare al Municipiului Focșani.

Înapoi


Calendarul activităților